Personal Data

Personal Data Protection Notice

Pinji Botanics Sdn Bhd and its holding company, subsidiary, associated company, jointly controlled entity and affiliate (known collectively as "Group") respect the privacy of individuals with regard to personal data. This Personal Data Protection Notice is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("Act"). For the purpose of this Personal Data Protection Notice, "Personal Data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act. For the purposes of this Personal Data Protection Notice, "we", "our" or "us" shall refer to any of the companies within the Group and "you" shall refer to yourself and such other persons or companies represented by you of which you are providing the Personal Data.

A. INFORMATION COLLECTED
1. The Personal Data about you may include information such as your photograph, name, contact details, address, national registration identity card number or passport number, gender, race, nationality, ethnic origin, occupation or profession, employer's details, date of birth, email address, marital status, children's details, age, income, salutation, sociological and/or lifestyle data including but not limited to car registration details, introducer's details, property details and loan details.
2. Your Personal Data are collected from various sources including but not limited to:
a) information or comments or messages you have provided to us by whatsoever meansand/or in whatever manner;
b) information input submitted to online facilities such as search tools andcalculators;
c) information from third parties including referral; and
d) information obtained independently by us from other lawful sources.

B. PURPOSE OF COLLECTION OF PERSONAL DATA
1. By providing any of your Personal Data to the Group you hereby agree that the Group shall collect, retain and use your Personal Data for the following purposes:
a) carrying out and/or discharging our contractual obligations including but not limited to delivery of vacant possession, key handover, property/estate management, customer care, defect rectification works, club house services, security and customer loyalty programs; and/or
b) providing you with services, products or benefits offered by the Group or by selected third parties that we think may be of interest to you; and/or
c) processing your application; and/or
d) where relevant, marketing of products and services and sending any updates, new products, special offers, advertising, promotional material and/or commercial material to you, processing invoices and payments (including card payments); and/or
e) conducting research on planning, product, goods, services, security and testing; and/or
f) carrying out matching procedure in accordance with the law; and/or
g) performing statistical and benchmarking analysis; and/or
h) purposes connected with the operation, administration, management, development, record-keeping, contractual enforcement of the transaction and communication with you; and/or
i) where required by law, where the Group consider that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where the Group suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in; and/or
j) where a third party acquires or wishes to acquire, or makes inquiries in relation to acquiring, an interest in any company within the Group; and/or
k) where a service and product provider, requires in order for such service and product provider to perform functions, obligations or services as required by the Group or under the laws, rules, regulations, by-laws and/or guidelines (whether or not having the force of laws) or as required by any governmental and/or non-governmental authorities, agencies or departments or a third party requires in order to ensure compliance with agreement(s) or document(s); and/or
l) for purposes of preparation and submission of any claims or payments to any party or for any audit/checks by any party for whatever purpose related to the Group's business; and/or
m) purposes connected with the enforcement of the Group's rights pursuant to any letter, agreement and/or document including seeking legal and financial advice, taking any preliminary steps or commencing any legal action; and/or
n) making such disclosure as may be required for any of the above purposes or by law; and/or
o) for any other purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the Group's purposes.
2. We may either contact you for the purpose as set out in (B) above via telephone calls, emails, text messaging, post, facsimile, social media or by whatsoever form of available communication.

C. USE AND DISCLOSURE
1. Your Personal Data provided to us will be kept confidential but you agree that the Group may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) amongst any company within the Group and/or to third parties as may be necessary or appropriate including but not limited to the Group's consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, network operators, property management companies, service and product providers, associated companies, any relevant authorities (governmental and/or non-governmental), embassies, statutory bodies, regulatory bodies, anyorganisations or relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to the Group or any company within the Group, any companies within the Group (including those established or incorporated from time to time), actual or proposed assignees or transferees or buyers of any rights/businesses/assets of the companies within the Group, service and product providers (including those who assist us in providing the Group's Website), for the Group's operational, administration and development requirements and to organizations who provide archival, auditing, professional advisory, debt collection, insurance, banking, marketing, advertising, mailhouse, delivery, recruitment, call centre, technology, research, utility, loyalty programme and security services to use, disclose, hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of (B) above for and on behalf of the Group.

D. IMPACT OF NON PROVISION OF PERSONAL DATA
1. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not satisfactory to the Group then your application or request to the Group for any of the above purposes as set out in (B) above may not be accepted or acted upon or your request to browse some information on the Group's Website may be denied or the Group will not be able to provide the full range of benefits and/or services and/or perform its obligations under any potential or existing contract with you.

E. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA
1. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by the Group on payment of a prescribed fee and you may request that the Group correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date, subject to any applicable legal restrictions and contractual conditions.
2. If you have any questions regarding this Personal Data Protection Notice or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to the Group for the processing of your Personal Data for the purposes as set out in (B) above or for the transfer of your Personal Data to the parties stated in (C) above, you may send your request in writing at the following address:

Pinji Botanics Sdn Bhd
No.1, Jalan Zarib 8, Zarib Industrial Park
31500 Lahat, Ipoh
Tel: 605-323 6622
Fax: 605-322 2668
Email: tprop-gen@taiko.com.my

3. Please note that notwithstanding the withdrawal of your consent, the Group may still proceed to process your Personal Data in circumstances recognized and permitted by law and as required under the contractual conditions.
4. The Group reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.

F. PERSONAL DATA GIVEN BY YOU
1. You hereby confirm that you have obtained the consent from the persons and/or companies represented by you for you to provide their respective Personal Data to us for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.

G. CHANGES TO PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE
1. The Group reserves the right to amend this Personal Data Protection Notice from time to time without prior notice. You will be notified of any material amendments to this Personal Data Protection Notice.

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
Pinji Botanics Sdn Bhd dan syarikat induk, anak syarikat, syarikat bersekutu, entiti yang dikawal bersama dan gabungannya (secara kolektifnya dikenali sebagai “Kumpulan”) menghormati privasi individu berkenaan data peribadi. Notis Perlindungan Data Peribadi ini dirumuskan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Untuk tujuan Notis Perlindungan Data Peribadi ini, “Data Peribadi” hendaklah mempunyai erti yang dianggap kepadanya dalam Akta. Untuk tujuan Notis Perlindungan Data Peribadi ini, terma “kami” akan merujuk kepada mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan “anda” akan merujuk kepada anda dan/atau mana-mana orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda di mana anda memberikan maklumat Data Peribadi.

A. MAKLUMAT YANG DIKUMPULKAN
1. Data Peribadi mengenai anda termasuk maklumat yang dikumpul seperti gambar, nama,butir-butir hubungan anda, alamat, nombor kad pengenalan atau nombor paspot, jantina, bangsa, kewarganegaraan, asal-usul etnik, pekerjaan atau jawatan, maklumat majikan, tarikh lahir, alamat e-mel, status perkahwinan, maklumat anak-anak, umur, pendapatan, tanda hormat, data sosio atau gaya hidup termasuk tetapi tidak terhad kepada nombor pendaftarran kenderaan, maklumat pengenal, maklumat hartanah dan maklumat pinjaman.
2. Data Peribadi anda akan dikumpulkan dari pelbagai sumber termasuk tetapi tidak terhad kepada:
a) informasi, komen atau mesej yang anda serahkan kepada kami melalui apa jua cara dan/atau dalam apa jua perkara;
b) maklumat yang dimasukkan atau diserahkan kepada kemudahan dalam talian seperti alat carian dan kalkulator;
c) informasi dari pihak ketiga termasuk pihak yang memberi rujukan; dan
d) informasi yang didapati secara bebas oleh Kumpulan dari sumber-sumber yang sah.

B. TUJUAN MENGUMPUL DATA PERIBADI
1. Dengan memberikan apa-apa Data Peribadi anda kepada Kumpulan, anda dengan ini membenarkan Kumpulan mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi bagi tujuan-tujuan berikut:
a) menjalankan dan/atau melaksanakan obligasi kami di bawah kontrak termasuk tetapi tidak terhad kepada penyerahan milikan kosong, penyerahan kunci, pengurusan hartanah/estet, jagaan pelanggan, kerja pembaikan kecacatan, perkhidmatan rumah kelab, keselamatan dan program kesetiaan pelanggan; dan/atau
b) memberikan anda perkhidmatan atau produk atau manfaat yang ditawarkan oleh Kumpulan atau oleh pihak ketiga yang terpilih yang kami fikirkan mungkin diminati oleh anda; dan/atau
c) pemprosesan permohonan anda; dan/atau
d) jika berkenanaan, pemasaran barangan dan perkhidmatan dan menghantar pengemaskinian, produk baru, tawaran khas, mana-mana pengiklanan, bahan promosi dan/atau bahan komersial kepada anda, memproses invois dan pembayaran (termasuk bayaran kad); dan/atau
e) menjalankan penyelidikan mengenai perancangan, produk, barangan, perkhidmatan, keselamatan dan ujian; dan/atau
f) menjalankan prosedur sepadan menurut undang-undang; dan/atau
g) melaksanakan statistik analisa dan analisa penanda aras; dan/atau
h) tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pengurusan, pembangunan, rekod simpanan, penguatkuasaan transaksi kontrak dan komunikasi dengan anda; dan/atau
i) setakat mana dikehendaki oleh undang-undang, di mana Kumpulan menganggap bahawa penggunaan atau pendedahan sedemikian adalah perlu untuk bertindak balas terhadap apa-apa tuntutan atau proses undang-undang, atau di mana Kumpulan
mengesyaki telah, sedang atau mungkin akan terlibat dalam penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang; dan/atau
j) di mana pihak ketiga memperolehi atau ingin memperolehi, atau membuat pertanyaan berkaitan dengan memperolehi, suatu kepentingan dalam mana-mana syarikat dalam Kumpulan; dan/atau
k) di mana pihak yang membekalkan perkhidmatan dan produk memerlukannya untuk pembekal perkhidmatan dan produk tersebut menjalankan fungsi, obligasi atau perkhidmatan yang diminta oleh Kumpulan atau sepertimana yang diperuntukkan di
bawah undang-undang, peraturan, undang-undang kecil dan/atau panduan (sama ada mempunyai kuasa undang-undang atau sebaliknya) atau sepertimana yang diperlukan oleh kerajaan dan/atau badan bukan kerajaan, agensi atau jabatan atau di mana pihak ketiga memerlukannya untuk memastikan pelaksanaan mana-mana terma-terma perjanjian atau pun dokumen; dan/atau
l) untuk menyediakan dan menyerahkan mana-mana tuntutan atau bayaran kepada mana-mana pihak atau untuk audit/pemeriksaan oleh mana-mana pihak untuk apa-apa tujuan yang berkaitan dengan perniagaan Kumpulan; dan/atau
m) tujuan yang berkaitan dengan menguatkuasakan hak Kumpulan mengikut mana-mana surat, perjanjian dan/atau dokumen termasuk mendapatkan nasihat undang-undang dan nasihat kewangan, mengambil apa-apa langkah-langkah awal atau memulakan apa-apa tindakan undang-undang; dan/atau
n) membuat pendedahan sedemikian sebagaimana yang dikehendaki bagi mana-mana tujuan di atas atau melalui undang-undang; dan/atau
o) apa-apa tujuan yang berkenaan atau secara sampingan atau untuk melanjutkan tujuan Kumpulan.

2. Kami boleh sama ada menghubungi anda untuk tujuan seperti yang dinyatakan dalam
perkara (B) di atas melalui panggilan telefon, e-mel, khidmat pesanan ringkas, pos, faksimili,
media sosial atau melalui apa jua cara komunikasi yang sedia ada.

C. PENGGUNAAN DAN PENDEDAHAN
1. Data Peribadi yang diberikan oleh anda kepada kami akan dirahsiakan tetapi anda bersetuju bahawa Kumpulan boleh mendedahkan dan memindahkan (sama ada di Malaysia atau luar negara) di antara mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan/atau kepada pihak ketiga yang perlu dan sesuai termasuk tetapi tidak terhad kepada konsultan, peguam, pengaudit, majikan,
kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pengendali rangkaian, syarikat yang menjalankan pengurusan hartanah, pembekal perkhidmatan dan produk, syarikat-syarikat bersekutu Kumpulan, mana-mana pihak authoriti (kerajaan dan/atau bukan kerajaan), kedutaan, badan statutori, badan regulatori, mana-mana organisasi atau institusi kewangan berkenaan, seseorang yang lain di bawah tugas kerahsiaan terhadap Kumpulan atau mana-mana syarikat di dalam Kumpulan, mana-mana syarikat dalam Kumpulan (termasuk yang ditubuhkan atau diperbadankan dari masa ke semasa), pemegang serah hak atau penerima pindahan atau pembeli sama ada sebenar atau yang dicadangkan bagi apa-apa hak/perniagaan/aset syarikat dalam Kumpulan, pembekal perkhidmatan dan produk (termasuk mereka yang membantu kami dalam penyediaan Laman Web), untuk
keperluan operasi, pentadbiran, pembangunan Kumpulan dan organisasi yang membekalkan perkhidmatan arkib, pengauditan, nasihat profesional, pungutan hutang, insurans, perbankan, pemasaran, pengiklanan, mailhouse, penghantaraan, perekrutan, pusat panggilan, teknologi, penyelidikan, utiliti, program kesetiaan dan keselamatan untuk menggunakan, mendedahkan, memegang, memproses, menyimpan atau memindahkan Data Peribadi itu bagi tujuan (B) di atas untuk dan bagi pihak Kumpulan.

D. KESAN KETIADAAN PERUNTUKAN DATA PERIBADI
1. Sila ambil perhatian bahawa sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan, atau tidak memuaskan kepada Kumpulan maka permohonan atau permintaan anda kepada Kumpulan bagi apa-apa tujuan di atas seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas mungkin tidak boleh diterima atau bertindak ke atasnya atau permintaan anda untuk melayari maklumat dalam Laman Web mungkin akan dinafikan atau Kumpulan tidak akan dapat memberikan pelbagai jenis manfaat dan/atau perkhidmatan dan/atau melaksanakan obligasiobligasinya di bawah apa-apa kontrak yang bakal ditandatangani ataupun yang kontrak yang
sedia ada.

E. HAK AKSES KEPADA DATA PERIBADI  
1. Di bawah Akta, anda mempunyai hak akses kepada Data Peribadi anda yang dipegang oleh Kumpulan atas pembayaran fi yang ditetapkan dan memohon pembetulan Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemaskinikan, tertakluk kepada sebarang sekatan di bawah undang-undang serta syarat-syarat kontrak.
2. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Notis Perlindungan Data Peribadi ini atau jika anda ingin memohon akses kepada Data Peribadi anda atau jika anda ingin membetulkan Data Peribadi anda atau jika anda ingin menarik balik persetujuan/ kebenaran anda kepada Kumpulan bagi pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas atau untuk pemindahan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas, anda boleh menghantar pemohonan anda secara bertulis ke alamat berikut:

Pinji Botanics Sdn Bhd
No.1, Jalan Zarib 8,
Zarib Industrial Park
31500 Lahat, Ipoh
Tel: 605-323 6622 Fax: 605-322 2668
Email: tprop-gen@taiko.com.my

3. Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda menarikbalik kebenaran/persetujuan anda, Kumpulan masih boleh terus memproses Data Peribadi anda di bawah keadaan-keadaan yang diiktiraf dan dibenarkan oleh undang-undang dan seperti yang diperlukan di bawah syarat-syarat kontrak.
4. Kumpulan berhak untuk mengenakan fi yang munasabah untuk memproseskan mana-mana permohonan akses.

F. DATA PERIBADI YANG DIBERIKAN OLEH ANDA
1. Anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran daripada orang dan/atau syarikat yang diwakili anda untuk anda memberikan Data Peribadi mereka masing-masing kepada kami bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas dan mendedahkan kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas.

G. PENGUBAHAN KEPADA NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
1. Kumpulan berhak untuk meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini dari semasa ke
semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Anda akan dimaklumkan mengenai sebarang
pindaan ketara kepada Notis Perlindungan Data Peribadi ini.